Autor: Cristian Ivaneş

Titlu: IDEEA EUROPEANĂ LIVE. Europa la Radio

Anul apariţiei: 2007

Nr. de pagini: 412 pag.

ISBN: 978-973-88513-0-6

Prefaţă de Ovidiu Pecican

 

 

O veche şi reuşită anecdotă spune că radioul nu va bate niciodată ziarul, fiindcă nu se poate împacheta nimic într-un aparat de radio. Dincolo de truismul şi umorul simpatic al zicerii se ascunde însă un mare şi deseori trist adevăr. Anume, cuvântul tipărit, oricât de aiurea şi nătâng exprimat, rămâne volens-nolens prosterităţii. Cel rostit la radio însă, zboară în eter şi, odată terminată emisiunea, începe inevitabil uitarea.

Cartea de faţă se doreşte un fel de antidot la uitare. Ea conţine transpunerea în formă scrisă a primei perioade a emisiunii Ideea Europeană, realizată cu mari eforturi la Radio Cluj din cauza veşnicelor constrângeri bugetare. Am dorit astfel să redau memoriei ascultătorilor diverse ediţii ale unei emisiuni care, prin prestanţa ei, mi-a adus pe rând Premiul Deutsche Welle în 2006, Premiul Jurnalist European al Delegaţiei Comisiei Europene în România şi nominalizarea la European Broadcasting Union Prix-Europa în 2007. Dedic aceste premii, ca şi volumul de faţă, ascultătorilor mei, şi fireşte colaboratorilor Ideii Europene, care au muncit la emisiune şi continuă s-o facă de cele mai multe ori doar din plăcere, de amorul artei, contrar spriritului pervers al vremurilor.

Fireşte, acest gen de publicistică nu este nou în jurnalismul mondial dar, în afara publicării celebrelor serate muzicale ale mult regretatului Iosif Sava, puţini oameni de radio ori de televiziune din România s-au înhămat la oferirea muncii lor şi celor care n-au avut posibilitatea sa-i asculte. Ideea Europeană a adus la microfon de-a lungul timpului o serie de personalităţi de prim rang din România şi Europa, din mai toate domeniile. De cele mai multe ori emisiunea s-a desfăşurat ca talk-show, însă mai nou am deschis un nou capitol dedicat documentarului radio, care începe să face primii paşi cu adevărat profesionişti în presa noastră de pe unde. Asfel, documentarul Verdun, EU, realizat în Franţa anului 2007 în locul unde în timpul primului război mondial Europa şi-a pierdut minţile, a fost nominalizat la European Broadcasting Union Prix-Europa.

Una peste alta, cartea va interesa pe aceia cărora le-a păsat de soarta ţării lor în drumul ei plin de obstacole spre normalitate şi spre Uniunea Europeană. Vor găsi în ea lucruri interesante şi inedite, altele de-a dreptul şocante şi revoltătoare, iar realizatorul/autorul va fi mulţumit dacă lectura cărţii va aduce cititorului măcar un răspuns la chiar şi o singură întrebare referitoare la România şi aspiraţia ei spre apartenenţa la Uniunea Europeană.

Volumul se termină cu emisiunea din 15 mai 2006, realizată cu o zi înaintea raportului de monitorizare, penultimul mare hop în calea aderării la 1 ianuarie 2007, dată care se tranformase într-o isterie naţională comparabilă doar cu cea pro-NATO din timpul guvernului Năstase. Demersul meu va continua în timp şi cu volumele II, III etc., pe măsură ce Ideea Europeană îşi va vedea de drumul radiofonic spre ascultătotii ei de pretutindeni.