Maria Peter (n. 1 ianuarie 1925, Salva, județul Năsăud – d. 9 iulie 2005, Cluj-Napoca, județul Cluj), prima interpretă care a adus pe scenă cântecul năsăudean.

 

 

Deosebită apreciere şi stimă am avut întotdeauna pentru cei ce s-au dedicat în întreaga activitate artistică pentru a ne bucura de frumuseţea cântecului nostru popular. Doamna Maria Peter, născută Onul, s-a dăruit cu multă dragoste şi pasiune cântecului popular românesc pe care ni l-a redat întotdeauna într-o sinceră şi elevată interpretare. Îi mulţumim şi ne bucurăm de apariţia acestei cărţi.

prof. Tudor Jarda

 

Sunt mulţi ani de când m-am întâlnit cu doamna Maria Peter, într-o zi de joi seara, după ora 19, la Radio Renaşterea. O vedeam întâia oară, dar n-o auzeam întâia oară. Era o emisiune în direct, unde instrumentişti de la Filarmonica din Cluj împreună cu solişti mai cunoscuţi şi alţii la început au cântat  nu de pe benzi – cu orchestra şi printr-un microfon – cântece, romanţe… şi atâtea gânduri. Mi-aduc aminte cuvintele  doamnei Maria Peter, tot în acea seară, adresate unei tinere la început în muzica folclorică: … Ai un glas frumos, cald, să-ţi faci un repertoriu din zona de unde eşti, să te prezinţi frumos pe scenă, să ai grijă la costum… emoţiile să rămână…

O parte din poveştile cuprinse în carte le-am înregistrat, există o variantă audio a lor care păstrează căldura vocii… stând de vorbă cu amintirile… Pentru mine doamna Maria Peter este o bucurie părintească.

Vasile Tomoiagă

Prietenul poetului

 Vine regele

 Bunicul